انتخابات مسیری برای جلوگیری از انحلال اتحادیه کسب و کارها است

نشست خبری انتخابات اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی با حضور رسانه‌ها و برخی از کاندیداهای ائتلاف «تاد» و اعضای انجمن تجارت الکترونیک تهران، در دفتر دیوار برگزار شد.

صبح امروز ۲۹ مهرماه، نشست خبری انتخابات اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی با حضور کسری صادقی‌زاده، رضا الفت‌نسب، پشوتن پورپزشک و صادق محمدی از کاندیداهای ائتلاف «تاد» و نیما قاضی، ژوبین علاقبند و اشکان میرآرمندهی، از انجمن تجارت الکترونیک تهران، در دفتر شرکت دیوار برگزار شد.

نیما قاضی، رئیس انجمن تجارت الکترونیک تهران،‌ در این نشست با اشاره به چالش‌های پیش روی اتحادیه، گفت: ما دو دوره سخت را پشت سر گذاشتیم؛ یک دوره که اتحادیه تشکیل شد و دوره‌ای دیگر که با خیانت به این اتحادیه، انتخابات برگزار نشد.

او ادامه داد: اتحادیه نهادی صنفی است که وظیفه صدور مجوز، رسیدگی و حکم‌ دادن در مسائل مختلف را دارد. اما در این مدت، به دلایل مختلف انتخابات به تعویق افتاد و این موضوع باعث نگرانی شد؛ چراکه مشخص نبود برخی از اعضای فعلی اتحادیه از کجا آمده‌اند و این ابهامات باعث شد که کار به تأخیر بیفتد.

در ادامه، ژوبین علاقبند عضو هیات مدیره انجمن تجارت الکترونیک تهران، با ابراز خوشحالی از برگزاری انتخابات پس از یک دوره طولانی بیان کرد: این انتخابات برای فعالان اکوسیستم استارتاپی و کسب‌وکارهای مجازی اهمیت بسیاری دارد. اتحادیه می‌تواند صدای بخش خصوصی را به حاکمیت برساند و دغدغه‌های فعالان این حوزه را مطرح کند. این انتخابات نقش حیاتی در پر کردن خلأهای قانونی موجود دارد و به همین دلیل، بسیار مهم است.

او به اهمیت قانون‌گذاری متناسب با نیازهای کسب‌وکارهای مجازی اشاره کرد و توضیح داد: برای قانون‌گذاری باید جوانب مختلف را در نظر بگیریم؛ برای مثال در موضوع تاکسی‌های اینترنتی، باید مسائل امنیتی و تفاوت آن‌ها با آژانس‌های تاکسی محلی را در نظر گرفت. نقش اتحادیه در این فرآیند بسیار مهم است و کاندیداهای این انتخابات باید تجربه کافی در این زمینه داشته باشند تا بتوانند از چالش‌های این اکوسیستم عبور کنند.

عضو هیات مدیره انجمن تجارت الکترونیک تهران با اشاره به سابقه کاری و صنفی کاندیداهای حاضر در انتخابات افزود: کاندیداهای این دوره همگی از تجربه و تخصص کافی برخوردارند و اگر انتخابات به حد نصاب برسد و آن‌ها بتوانند رأی بیاورند، اهدافشان محقق خواهد شد. وظیفه ما حمایت از اعضا و پیگیری مسائل صنفی است و این نیاز به زمان و تلاش فراوان دارد.

اشکان میرآرمندهی، مدیرعامل دیوار و از اعضای انجمن تجارت الکترونیک تهران، با تأکید بر اهمیت این انتخابات، به نقش اتحادیه در پیشبرد مطالبات صنفی پرداخت و تصریح کرد: با برگزاری این انتخابات می‌توانیم مسائل و مطالبات صنفی را در تعامل با بخش‌های مختلف حاکمیت به نتیجه برسانیم. اهمیت این موضوع بر هیچ‌کس پوشیده نیست و در دو سال گذشته، عدم وجود یک اتحادیه قدرتمند باعث تضعیف صنف شد.

او با اشاره به اهمیت داشتن یک صنف متحد و قوی برای کسب‌وکارهای بزرگ و کوچک، افزود: اگر در گذشته اتحادیه‌ای قوی داشتیم، بسیار بهتر می‌توانستیم تعاملات خود را با بخش‌های مختلف پیش ببریم و مطالبات خود را مطرح کنیم.

مدیرعامل دیوار، با ذکر تجربه‌ای از مشکلاتی که این شرکت در سال گذشته با آن مواجه شده بود، خاطرنشان کرد: پلتفرم ما سال گذشته تعلیق شد و ما از این موضوع بی‌خبر بودیم. بعد از انتشار خبر تعلیق دیوار، توانستیم با رئیس اتحادیه تماس بگیریم و کسب‌وکار را نجات دهیم. با این حال، بسیاری از کسب‌وکارهای دیگر به دلیل نداشتن نهاد صنفی قوی فیلتر می‌شوند و این مهم‌ترین چالش ما است.

میرآرمندهی همچنین به انتقاد از فرآیند اطلاع‌رسانی در مورد انتخابات پرداخت و بیان کرد: اطلاع‌رسانی این انتخابات بسیار ضعیف بود. به نظر می‌رسد قدرت‌هایی وجود دارند که دوست ندارند این اتفاق بیفتد و این مسائل نشان می‌دهد که چالش‌های بسیاری بر سر راه برگزاری این انتخابات وجود دارد.

او گفت: تفکراتی در کشور وجود دارد که نمی‌خواهد اتحادیه‌ای قوی شکل بگیرد و همین امر باعث شد که انتخابات اتحادیه برای چندین سال برگزار نشود.

عضو انجمن تجارت الکترونیک تهران، در پایان بر ضرورت برگزاری انتخاباتی با شکوه برای حفظ صنف تأکید کرد و افزود: برای اینکه صنف خود را حفظ کنیم، باید این انتخابات را با تمام شکوه برگزار کنیم.

صادق محمدی، یکی از کاندیداهای انتخابات اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی و عضو انجمن تجارت الکترونیک تهران نیز به بیان سابقه فعالیت‌های صنفی خود پرداخت و گفت: از سال ۱۳۹۶ فعالیت صنفی خود را آغاز کردم و در این مدت با موضوعات مختلفی از جمله کمیسیون بازرسی و سپس تشکیل درگاه ملی مجوزها درگیر بودم. این تلاش‌ها منجر به تعاملات گسترده‌ای با کسب‌وکارها شد و در نهایت در سال ۱۴۰۰ ائتلاف «تاد» شکل گرفت.

او با اشاره به اینکه از زمان تشکیل ائتلاف «تاد» تاکنون انتخاباتی برای اتحادیه برگزار نشده است، تصریح کرد: با وجود اینکه این ائتلاف در سال ۱۴۰۰ تشکیل شد، اما تاکنون هیچ انتخاباتی برای آن برگزار نشده است. اکنون، پس از چندین سال انتظار، در خدمت شما هستیم و امیدواریم که با برگزاری این انتخابات، نقش اتحادیه در حمایت از کسب‌وکارها تقویت شود.»

محمدی در پایان تأکید کرد: اتحادیه می‌تواند به‌عنوان یک نهاد صنفی قدرتمند، صدای کسب‌وکارهای مجازی را به حاکمیت برساند و به بهبود فضای کسب‌وکار کمک کند.

در ادامه نشست خبری انتخابات اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی، کسری صادقی‌زاده، مدیرعامل اسنپ باکس، با اشاره به نقش بنیادین اتحادیه‌ها گفت: اگر بخواهیم فلسفی‌تر به سندیکا و اتحادیه‌ها نگاه کنیم، باید گفت اعضای یک اتحادیه برای حفظ منافع مشترک خود گرد هم می‌آیند. هر زمان که منافع آن‌ها به خطر بیفتد، زیر چتر این اتحادیه‌ها پناه می‌برند تا از خود دفاع کنند.

او ادامه داد: اکنون، با توجه به وزن بالای اقتصاد دولتی و رشد اقتصاد دیجیتال، اتحادیه‌ها می‌توانند نقش بسیار قوی‌تری ایفا کنند و شاید یکی از راه‌حل‌های تعارض منافع بین بخش‌های سنتی و دیجیتال باشند. ما در حال حاضر شاهد حال ناخوش اکوسیستم دیجیتال هستیم، به‌ویژه به دلیل عدم رشد سرمایه‌گذاری در چند سال اخیر. امیدوارم در برنامه هفتم توسعه کشور حداقل ۴ درصد رشد در این بخش را شاهد باشیم.

کاندیدای ائتلاف «تاد» بر اهمیت مشارکت اعضا در انتخابات اتحادیه تأکید کرد و افزود: به‌عنوان یک عضو کوچک از این اکوسیستم، تأکید می‌کنم که اعضا نباید نسبت به این انتخابات بی‌تفاوت باشند. همه باید کمک کنند تا این انتخابات به‌درستی و با مشارکت گسترده برگزار شود.

صادقی‌زاده با اشاره به برنامه‌های ائتلاف «تاد» بیان کرد: ما چندین سال روی برنامه‌های این ائتلاف وقت گذاشتیم و تلاش کردیم تا برنامه‌های واقع‌بینانه‌ای را که متناسب با نیازهای امروز اکوسیستم است، تدوین کنیم. اما یکی از مسائلی که در این مدت مغفول ماند، ارتباط با کسب‌وکارها و اعضا بود. در پنج سال گذشته، بسیاری از افراد از طریق درگاه ملی مجوزها مجوز فعالیت گرفتند، اما ارتباطی مؤثر با آن‌ها برقرار نشد. این مسئله باعث شد که پیگیری مسائل صنفی و ارتباط با اعضا سخت‌تر شود.

او تأکید کرد: برای حفظ منافع صنفی و بهبود وضعیت اکوسیستم دیجیتال، همکاری و تعامل میان اعضا و اتحادیه ضروری است و برگزاری موفقیت‌آمیز انتخابات، گام مهمی در این راستا خواهد بود.

در ادامه نشست خبری انتخابات اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی، پشوتن پورپزشک یکی دیگر از کاندیداهای ائتلاف «تاد» با تأکید بر اهمیت برگزاری این انتخابات، تصریح کرد: برگزاری انتخابات و جلوگیری از انحلال اتحادیه بزرگترین وظیفه‌ای است که بر دوش ما قرار دارد. ۳۰ مهر ماه فرصت نهایی است و قابل بازگشت نیست.

او با تاکید بر اینکه اکنون ۸ هزار کسب‌وکار مجوزدار داریم که شاید حدود صد شرکت از آن‌ها سرآمد باشند، بیان کرد: کسب‌وکارهای خرد و کلان زیادی وجود دارند که از درگاه ملی مجوزها دریافت کرده‌اند، اما پای کار نمی‌آیند. بسیاری از این کسب‌وکارها شاید ندانند که در صورت انحلال اتحادیه، مشکلات جدی‌ای برای آن‌ها به وجود خواهد آمد.

پورپزشک همچنین به نقش مهم اتحادیه در مقابله با محدودیت‌های فیلترینگ اشاره کرد و افزود: محدودیت‌های فیلترینگ از مطالبات اصلی کسب‌وکارها است و اتحادیه می‌تواند در این زمینه نقشی مهم ایفا کند. هرچند که اکنون بسیاری از ما با استفاده از وی‌پی‌ان به شبکه دسترسی داریم، اما این محدودیت‌ها به ارزش زنجیره کسب‌وکارهای خرد و کلان آسیب وارد می‌کند. بحث کیفیت و رفع محدودیت‌های اینترنت در برنامه‌های ائتلاف “تاد” مطرح خواهد شد.

رضا الفت‌نسب نیز یکی دیگر از کاندیداهای ائتلاف بود که در این نشست صحبت کرد. او با اشاره به چالش‌های گذشته برای تأسیس اتحادیه گفت: در گذشته به‌اجبار این اتحادیه را راه‌اندازی و تلاش کردیم مشکل مجوزها را حل کنیم، اما موفق نشدیم.

الفت‌نسب ادامه داد: در آن زمان، تصمیم گرفته شد که برای فعالیت در فضای مجازی باید از یک اتحادیه صنفی مجوز دریافت کنیم و این مجوزها به اتحادیه فناوران واگذار شد. زمانی که فناوران مجوز صادر می‌کردند، فقط ۲۵ مجوز صادر شد، زیرا دیدگاه سنتی داشتند. دولت در سال ۱۳۹۶ این اتحادیه را کنار گذاشت و انتخاباتی با ۲۰۰ عضو برگزار شد.

این کاندیدای ائتلاف «تاد» اظهار کرد: در سال ۱۴۰۰، زمانی که باید انتخابات برگزار می‌شد، جلوی آن گرفته شد و همزمان با دولت سیزدهم این اتفاق افتاد. با فراخوان دولت چهاردهم، اکنون این انتخابات در حال برگزاری است.

او همچنین در خصوص عدم برگزاری انتخابات گفت: اگر این انتخابات به حد نصاب نرسد، چند سناریو در نظر داریم. یا به زیر نظر اتحادیه فناوران بازمی‌گردیم یا زیر نظر اتحادیه‌های صنفی می‌رویم که هر دو راه‌حل، بازگشت به عقب با مشکلات بیشتری خواهد بود.

الفت‌نسب در پایان با بیان اینکه تفکیک اتحادیه در جلسه‌ای در وزارت صمت مطرح شد و خوشبختانه ملغی شد، خاطرنشان کرد: تمام اتحادیه‌ها در سراسر کشور اساسنامه دارند و قابلیت تغییر در آن وجود ندارد. نورافکن رسانه‌ها و شفاف‌سازی عملکرد اتحادیه‌ها می‌تواند موجب پیشبرد کارها شود. پنج کمیسیون از جمله بازرسی، شکایت و حل اختلاف باید شکل بگیرند و مدیران به پیگیری مسائل بپردازند. همچنین کارگروه‌ها می‌توانند به حل موضوعات مهم کمک کنند.

*
*
*