گفتوگوی هفتهنامه کارنگ با نیما قاضی، رئیس انجمن تجارت الکترونیک
نیما قاضی معتقد است ما هنوز در کار صنفی تجربه لازم را نداریم و گذشت زمان و بودن در کنار افراد باتجربه میتواند به رشد فعالیتهای صنفی در اکوسیستم نوآوری کمک کند.
نهادهای صنفی، یکی از مهمترین نهادها در تمامی جوامعاند. این نهادها هستند که بهعنوان واسطی میان اعضای خود و حاکمیت، مسائل و مشکلات اعضا را رتقوفتق میکنند و منافع صنف خود را محفوظ میدارند. نیما قاضی، همبنیانگذار علیبابا و رئیس انجمن تجارت الکترونیک، وظیفه نهادهای صنفی در اکوسیستم نوآوری را به جز ارتباط با حاکمیت، زمینهسازی همکاری میان کسبوکارهای این حوزه میداند.
بهعلاوه او معتقد است از آنجا که سایر بخشهای اقتصادی، هنوز به شناخت و درک درستی از اکوسیستم نوآوری نرسیدهاند، این وظیفه تشکلهاست که امکان همکاری میانحوزهای را نیز فراهم سازند که یکی از نمودهایش سرمایهگذاری بخش سنتی در استارتاپهاست. آنچه در پی میآید، واکاوی فرصتها و تهدیدهای فعالیت صنفی در گفتوگو با قاضی است.
به نظر میرسد پس از کشوقوسهای فراوان، در حال حاضر به نوعی همگرایی صنفی رسیدهایم. آیا شما با این گزاره موافق هستید؟ این اتحاد و همگرایی چه کمکی به رشد کسبوکارهای اکوسیستم نوآوری خواهد کرد؟
بله، به نظر من هم در مجموع در تشکلهای صنفی، اعم از اتحادیه کسبوکارهای مجازی، سازمان نظام صنفی رایانهای و سایر نهادهای مرتبط این همگرایی دیده میشود. از آنجا که دغدغهها و مسائل مشترک داریم، طبیعی است که همصدایی را شاهد باشیم.
این را باید اضافه کنم که در این اکوسیستم، دغدغههای بسیاری وجود دارد که فقط هم مختص کشور ما نیست و در همهجای دنیا به این شکل است، اما هنوز تشکلها نقشهای بزرگ و مهمی را بر عهده نگرفتهاند و در ابتدای راه هستند. سازمان نظام صنفی که از سایرین قدیمیتر است، در حوزه دیگری کار میکرده و بخش کوچکی از آن با اکوسیستم نوآوری ارتباط داشته است.
عمر زیادی از تشکیل اتحادیه کسبوکارهای مجازی نمیگذرد و این در مورد ما، انجمن تجارت الکترونیک نیز صادق است. این تشکلها بسیار جوان هستند و هنوز نتوانستهاند کار بزرگی انجام دهند. برای همین به نظرم طبیعی است که دغدغههای مشترک، ما را به هم نزدیک کند.
دامنه فعالیتهایی که میتواند به رشد کسبوکارها کمک کند، بسیار گسترده است. بخشی از کار نهادهای صنفی این است که بتوانند رابطه خود را با حاکمیت تنظیم کنند. البته این دغدغهای است که در همه جای دنیا وجود دارد و مسئله حلشدهای نیست که بگوییم از کشورهای دیگر الگوبرداری میکنیم. این موضوع هنوز در کشورهایی که پیشرفته هستند نیز به عنوان یک دغدغه مطرح است.
مسئله دیگر این است که شرکتها و کسبوکارها بتوانند با یکدیگر همکاری بیشتر و بهتری داشته باشند. البته همکاری کسبوکارها را در دو حوزه میتوانیم شاهد باشیم؛ یکی کسبوکارهایی که در اکوسیستم نوآوری فعال هستند و دیگری همکاری این کسبوکارها با کسبوکارهای حوزههای دیگر است.
برای مثال، یکی از مشکلات ما در حال حاضر این است که سرمایهگذاری در این بخش بسیار کوچک و ناچیز است. بخشی از این اتفاق به این دلیل است که بخشهای دیگر، هنوز درک جامعی از اکوسیستم نوآوری ندارند و کسبوکارهای این حوزه را به عنوان فرصت سرمایهگذاری بهدرستی نمیشناسند.
از آنجا که ارتباط نزدیکی با اتاق بازرگانی داریم، یکی از برنامههای ما در انجمن تجارت الکترونیک این است که فرصتهای سرمایهگذاری را به بخشهای دیگر اقتصاد معرفی کنیم. همکاری بین بخشهای مختلف اقتصادی میتواند باعث جان گرفتن و رشد چند برابری این اکوسیستم شود.
گاهی این انتقاد به نهادهای صنفی وارد میشود که تعدد نهادها میتواند به چندصدایی و اختلاف نظر بینجامد که در نهایت همین امر باعث میشود قانونگذار و رگولاتور هم نتواند تنظیمگری درستی داشته باشد و کسبوکارها آسیب ببینند. نظر شما در این باره چیست؟
باید ببینیم ریشه این تعدد نهادها در کجاست. در برخی موارد به نظر میرسد قانونگذار تکلیف را مشخص نکرده و مسائلی نهایی نشده است و دو تشکل مختلف، ادعای انجام یک کار مشابه را دارند؛ از جمله آنجا که اتحادیه کسبوکارهای مجازی و سازمان نظام صنفی رایانهای با هم اختلاف نظر پیدا کردند.
اما در مواردی، مانند انجمن تجارت الکترونیک که ما در اتاق بازرگانی تشکیل دادیم، از ابتدا هیچ رقابتی با تشکلهای دیگر نداشتیم. اساساً این انجمن بر اساس فلسفه دیگری بنا شده و اهداف متفاوتی را پیگیری میکند. برای همین هم همکاری خوبی با تشکلهای دیگر داریم و میتوانیم بدهبستان درست و بدون اختلافی داشته باشیم.