کارگاه اصول پردازش داده‌های شخصی در نظام حقوقی ایران برگزار شد

کارگاه اصول پردازش داده‌های شخصی در نظام حقوقی ایران، با حضور نمایندگانی از شرکت‌های عضو انجمن، دانشجویان و علاقه‌مندان به این حوزه برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی انجمن تجارت الکترونیک تهران، اولین کارگاه آموزشی این انجمن در سال جدید با عنوان «اصول پردازش داده‌های شخصی در نظام حقوقی ایران» با حضور باقر انصاری پژوهشگر ارشد حقوق فناوری مرکز پژوهش و نوآوری فانوس برگزار شد.

در این کارگاه باقر انصاری، با اشاره به تاریخچه پردازش داده‌های شخصی، بیان کرد: بر اساس آنچه تحقیقات نشان می‌دهد از مقطعی به بعد، استفاده از داده‌های شخصی موضوعی اجتناب ناپذیر شد و تجارت الکترونیک و اقتصاد دیجیتال به داده‌های شخصی در دنیا گره خورد و در نتیجه تصمیم بر ان شد که هم باید از افراد حمایت و هم تجارت داده‌های شخصی تضمین می‌شد.

او با تاکید بر اینکه بدون داده‌های شخصی اقتصاد دیجیتال نمی‌توانست شکل بگیرد، ادامه داد: در نتیجه اروپایی‌ها به این نتیجه رسیدند که مساله داده‌های شخصی را از حریم خصوصی جدا کردند.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه قصد داریم درباره اصول پردازش داده‌های شخصی صحبت کنیم و هر داده‌ای در این دسته‌بندی جای ندارد، افزود: به طور کلی داده‌های شخصی، داده‌هایی است که به یک فرد زنده و حقیقی مربوط می‌شود که از طریق آن داده‌ها می‌توانیم هویت فرد را شناسایی کنیم.

باقری با بیان اینکه اصول پردازش ابتدا از افرادی که داده‌ها به آنها مربوط می‌شود و سپس از دولت و بخش خصوصی که از این داده‌ها قصد دارند برای تجارت استفاده کنند حمایت می‌کند، گفت: ما بر اساس مصوبه اتحادیه اروپا (GDPR)  به عنوان آخرین تلاش بین‌المللی، این اصول را فهرست کردیم که اصل مشروعیت، انصاف، شفافیت، محدود بودن به اهداف، حداقلی بودن، صحت، محدودیت ذخیره یا محدود بودن زمان، تمامیت و محرمانگی و پاسخگویی را در بر می‌گیرد.

او با اشاره به اینکه در حاضر این اصول در کشورهای مختلف شناسایی و اعمال شدند اما در کشور ما هنوز این اصول شناسایی نشده یا حداقل به عنوان اصل شناسایی نشده است، اضافه کرد: قانون خیلی مهم و مرجعی که داریم و به آن استناد می‌شود قانون تجارت الکترونیک است که ترجمه نمونه‌های خارجی است که در بحث اصول پردازش و حقوق اشخاص، به این مورد اشاره می‌کنیم.

پژوهشگر ارشد حقوق فناوری مرکز پژوهش و نوآوری فانوس به ماده 58 این قانون اشاره کرد و بیان کرد: این ماده گفته که ذخیره پردازش یا توزیع داده پیام شخصی مبین ریشه‌های قومی یا نژادی، دیدگاه‌های عقیدتی مذهبی، خصوصیات اخلاقی و داده پیام‌های درباره وضعیت جسمانی، روانی یا جنسی اشخاص بدون رضایت صریح آنها به هر عنوان غیر قانونی است.

در ادامه این کارگاه موارد دیگری درباره اصول پردازش داده‌های شخصی و همچنین بررسی این مساله در نظام حقوقی ایران مطرح و مخاطبان کارگاه، پرسش‌های خود را در این خصوص مطرح کردند.

گفتنی است این کارگاه با همکاری کمیسیون قوانین و مقررات انجمن و مرکز پژوهش و نوآوری فانوس برگزار شد. انجمن تجارت الکترونیک تهران به صورت ماهانه کارگاه‌هایی را در حوزه‌های مختلف برگزار می‌کند که این اولین کارگاه در سال 1402 بود و سایر کارگاه‌ها نیز در حوزه قوانین و مقررات، تامین مالی و سرمایه‌گذاری، بیمه و مالیات و سلامت دیجیتال، بر اساس برنامه‌ریزی صورت گرفته برگزار شود.

*
*
*